ΠΛΑΤΩΝ «ΣΟΦΙΣΤΗΣ» admin December 20, 2021

ΠΛΑΤΩΝ «ΣΟΦΙΣΤΗΣ»

Μετάφραση-Σχόλια-Επίμετρο: Γιώργος Η. Ηλιόπουλος Σειρά: δια-ΛΟΓΟΣ – Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη / Πηγές.

Ο Σοφιστής χαρακτηρίζεται από την εκδίπλωση έξοχων δραματουργικών αρετών.

Γιώργος Η. Ηλιόπουλος
Ο Σοφιστής είναι ένας διάλογος που προέρχεται από την ώριμη περίοδο της πλατωνικής δημιουργίας και παλαιόθεν συνοδεύεται από τη φήμη της δυσκολίας του. Πρόκειται από την άλλη για έναν διάλογο, ο οποίος λόγω της πλούσια επεξεργασμένης και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένης εννοιολογίας του αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς κατά τη μελέτη του πλατωνικού έργου, τόσο στο σύνολό του όσο και ως προς επιμέρους πλευρές του.
Ο Σοφιστής χαρακτηρίζεται από την εκδίπλωση έξοχων δραματουρ¬γικών αρετών ως προς την ανάπτυξη του περιεχομένου του. Μέσω της παρούσας μετάφρασης και ερμηνείας υποστηρίζεται ότι η ενασχόληση με τον κεφαλαιώδους σημασίας πλατωνικό διάλογο δικαιολογείται, σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο προκειμένου να ανασυντεθεί με τη μέ¬γιστη δυνατή ακρίβεια ένα σημαντικό εγχείρημα υπέρβασης στατικών και μονομερών αντιλήψεων του πραγματικού στους κόλπους της αρ¬χαίας ελληνικής φιλοσοφίας, αλλά και προκειμένου να προεκταθούν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά αυτού του εγχειρήματος στο επίπεδο μιας διαρκώς ανανεούμενης φιλοσοφικής πρόκλησης, της πρόκλησης του συνδυασμού τού ενός με τα πολλά ή της διερεύνησης της πολλα¬πλότητας ως όρου της δυνατότητας όχι μιας αφηρημένης, αλλά μιας αφαιρετικά συγκεκριμένης, περιεκτικής σύλληψης του πραγματικού.
ISBN: 978-960-02-3788-7, Σχήμα 14×21, Σελίδες: 600, Τιμή: €25,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Έκδοση Αθήνα 2021
Ο συγγραφέας
Ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (γενν. 1965) είναι διδάκτωρ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου (Freie Universität) Βερολίνου και διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Κα¬ποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται πρωτίστως στο πεδίο της κλασικής αρχαι¬ότητας, με προεκτάσεις σε μεταγενέστερες επιδράσεις και μετεξελίξεις. Έργα του μεταξύ άλλων: Ι. Ganzes und Teile des Politischen bei Aristoteles (Tec¬tum Verlag, Μαρβούργο 2004), ΙΙ. σχολια¬σμένες μεταφράσεις των: α. Χ.-Γκ. Γκάντα¬μερ, Η απαρχή της φιλοσοφίας (Πατάκης, Αθήνα 2005), β. του ιδίου, Η απαρχή της γνώσης (Πατάκης, Αθήνα 2008), γ. Έγελος, Η διαφορά των συστημάτων φιλοσοφίας του Φίχτε και του Σέλλινγκ (Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», Αθήνα 2006).
Write a comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *